VERKEERDE ROUTE

 

Sputter, sputter, sputter. Een helikopter vloog heel laag over. Door de laagstaande zon zag ik niet meteen welke kleur hij had. Was het een politiehelikopter of een van de ambulancedienst? Kon ook van de luchtmacht zijn.

 

Eenmaal over mij heengevlogen herkende ik een transporthelikopter. Je weet nooit waar die mee op pad zijn. Er kan van alles heel snel mee vervoerd worden. Ik zag er niets onderaan hangen, zoals bouwmaterialen die naar een moeilijke plaats moesten worden vervoerd. Ik heb dat weleens in een Zwitsers berggebied gezien.

 

Moest er iets bezorgd worden, sneller dan de post? Ik bleef even gissen maar kwam er natuurlijk niet achter. Het kon me eigenlijk ook weinig schelen. Maar wat me wel kon schelen was dat het overvliegen iets heel vervelends veroorzaakte. Waarom moest perse die route worden gekozen?

 

Ik fietste door een waterrijk natuurgebied met heel veel vogels in talrijke soorten en in grote groepen bij elkaar. Maar hun rust werd ernstig verstoord door het keiharde gepruttel van de helikopter. De vogels vlogen opgeschrikt massaal de lucht in.

 

Ik zag in de gauwigheid niet wat voor vogels het allemaal waren, maar ik weet dat er in dat gebied veel soorten voorkomen zoals de zilverreiger, kiekendief, kluut en diverse soorten ganzen, rietvogels en roofvogels. Het leek alsof ze met hun gekwetter en gakgeluiden probeerden de ronkende helikopter te overstemmen. Dat lukte pas toen de heli in de verte verdwenen was en de opgeschrikte vogels uit frustratie nog even doorgingen met veel decibellen te produceren. Uiteindelijk zochten ze hun plek weer op. Potverdorie heli. Neem volgende keer een andere route.    

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn nieuwe boek klik hier