LAAG ZONLICHT

 

Na een mooie zomer zien veel mensen op tegen de herfst. Op guur weer, veel regen en een lage temperatuur zit natuurlijk ook niemand te wachten. Maar we ontkomen er niet aan. Overigens wordt weleens gezegd: ‘Er bestaat geen slecht weer, er bestaat wel slechte kleding.’ Maar als je door de striemende regen moet, denk je daar wel anders over.

 

En toch kan de herfst ook mooie dagen tellen. Als de zon schijnt en laag staat, zorgt dat voor heel ander licht dan in de zomer. De lage zon geeft in de natuur veel dieptewerking, door lange schaduwen van bomen en struiken, die aanvankelijk nog vol in blad staan. In de zomer lijken de bijna loodrechte felle zonnestralen alles in de grond te drukken.

 

Als in de herfst de grote machines pas over de maisvelden zijn gegaan, steken de overgebleven stengels boven de zwartgrijze grond uit. Maar na enkele natte dagen hebben zich op het veld regenplassen gevormd.  Het is dan alsof de ondergelopen stengels als waterplanten een pinokio neus willen laten zien. Het spel van licht en schaduw is bijna mysterieus en is heel anders dan in andere jaargetijden.

 

Natuurliefhebbers genieten van zulke dagen minstens zoveel als van zomerse dagen met een temperatuur van vijfentwintig graden. Je mag wel hopen dat zo’n schouwspel zich in het weekend afspeelt als veel mensen tijd hebben om ervan te genieten. Helaas hebben we dat niet voor het kiezen.

 

Als zo’n mooie herfstdag toch op een doordeweekse dag voorkomt hebben weekendwerkers geluk. En zo komt hopelijk iedereen het jaar door aan zijn trekken.

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn nieuwe boek klik hier