NOAH VINDT ROKEN STINKEN

 

‘Oh, die meneer weet het wel,’ hoorde ik een dame zeggen. Ik keek haar richting uit omdat ik dacht dat ze mij met die meneer bedoelde. Dat bleek ook zo te zijn. Een jongeman, die Noah heette, stond in een zwarte bedieningsschort naast haar. Waar ze over spraken begreep ik niet meteen.

 

Ik was amper de grote glazen toegangsdeur van het restaurant door, toen de dame mij vanaf een afstand al aansprak. Dat restaurant is om twee redenen bijzonder te noemen. De eerste reden is omdat het gevestigd is in een geheel gerestaureerde molen. De tweede is omdat enkele jongelui met een verstandelijke beperking in de bediening werken.

 

Toen ik de dame op een pas of twee genaderd was vroeg ze of ik wist wat een pakje sigaretten kostte. Ik antwoordde dat ik nog nooit gerookt had en dat ik dat niet wist. Nadat ik een plekje had gevonden pakte ik mijn mobieltje. Ik wilde op internet een antwoord op de vraag van de dame zoeken. Ik schrok toen ik de informatie vond. Een pakje zou vanaf januari meer dan elf euro gaan kosten.

 

Ik liep naar de dame en Noah toe en vertelde wat ik gevonden had. Noah reageerde met: ‘Maar dat moet ik aan mijn vriendin vertellen. Die rookt. Ze moet daarmee stoppen.’

 

Natuurlijk gaf ik hem gelijk en ik zei dat ze sowieso veel beter kon stoppen omdat roken ongezond is. Noah keek me even aan en zocht duidelijk naar woorden voor een reactie. Ik zag hem diep door zijn neus ademhalen. Daarna zei hij heel spontaan: ‘En roken stinkt.’ Bijna gelijktijdig begonnen twee anderen medewerkers te schateren en zeiden: ‘Ja, roken stinkt.’ Ze grepen allebei naar hun neus. Ik kon helaas geen foto maken.

 

Mijn verhalenboekje klik hier