EERSTE TAALLESSEN

 

Citaat uit mijn boek ‘Langs de afgrond’ waarin Tomasz vertelt over zijn eerste taallessen.

 

Ik probeerde me in contact met Nederlanders te behelpen met de Engelse taal en werd lang niet altijd begrepen. Ook was het lastig om een praatje te maken met een van de Nederlandse collega’s als ze de Engelse taal niet beheersten. Met alleen handgebaren en gekke bekken trekken was het moeilijk om vriendschappen te sluiten. Om vooruit te komen in de maatschappij en aan voldoende dingen mee te kunnen doen, leek me Nederlands leren een goede eerste stap. Ik zou dan ook makkelijker een tweede stap kunnen zetten; een netwerk opbouwen met Nederlandse vrienden en vriendinnen, en andere sociale contacten aangaan.

 

Toen ik op zoek ging naar een taalleraar, kwam ik in contact met een man die me kon helpen. Die eerste taalleraar heette Milosz. Het was een Poolse man van ongeveer veertig jaar, die al ruime ervaring had in de Nederlandse taal. Hij woonde in een opvallend groot huis waardoor ik dacht ook wel taalleraar te willen worden. Ik vroeg me af hoe die man, in een beperkt aantal jaren, zo’n huis bij elkaar had kunnen verdienen. Was taalles geven zo lucratief?

 

Het contact met Milosz ontstond via een advertentie op facebook waarin Nederlandse lessen werden aangeboden. Ik had de indruk dat de lessen prima waren en ik leerde in elk geval heel veel praktische dingen, zoals korte zinnetjes die ik in winkels kon gebruiken. Ik vond dat fijn omdat ik dan niet meer zo lang naar een product hoefde te zoeken.

 

Voor info boek klik hier

Voor meer verhalen klik hier