ADVISEREN OF BEMOEIEN

 

Natuurlijk is er een verschil tussen adviseren en bemoeien. Maar er bestaat ook nog een soort tussenvorm waarmee mensen hun idee willen opleggen aan een ander. Dat levert soms verbazing op.

 

Ik hoorde laatst een bijzonder verhaal dat in eerste instantie leek op adviseren. Een man, die Karel bleek te heten, was een oude vriend tegengekomen die John heette. Ze hadden na jaren weer een leuk gesprek over de goede oude tijd. Ze besloten om weer net als vroeger vaker contact met elkaar te hebben en spraken af een keer met elkaar een fietstocht te maken.

 

Het aantal kilometers en het fietstempo moest dan wel worden aangepast aan degene die het meest had ingeleverd wat zijn gezondheid betrof. Dat vonden beiden een mooi uitgangspunt. Maar op de afgesproken dag had Karel een paar vragen of John zich wel goed had voorbereid op de fietstocht. Had hij drinken meegenomen? Of iets te eten voor onderweg? Het was niet de bedoeling om ergens op een terras te gaan zitten.

 

John zei dat hij voldoende versnaperingen had voor de fietstocht. Ze zouden immers op tijd terug zijn voor het avondeten. Maar Karel had nog een dringende vraag. Hij wist dat John alleen met contant geld wilde betalen als hij bijvoorbeeld pech kreeg met zijn fiets. Hij vroeg zich af of hij niet teveel geld bij zich had. John begreep daar niets van. Hoe kon je nu teveel geld bij je hebben? Natuurlijk had hij geen honderden euro’s in zijn portemonnee.

 

Karel was niet gerust op de reactie van John. Hij probeerde hem ervan te overtuigen dat het zeker wel belangrijk was om niet teveel geld mee te nemen. John vroeg toen aarzelend: ‘Maar waarom dan?’. Met volle overtuiging zei Karel: ‘Nou, als je een ongeluk krijgt is er altijd wel iemand die wil helpen, maar stiekem je portemonnee steelt.’

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn nieuwe boek klik hier