FOUTJE VAN MOEDER NATUUR

 

In de natuur gebeuren weleens rare dingen. Soms zijn mensenhanden daar de oorzaak van. Het kan ook voorkomen dat verschillende dingen in de natuur zelf tegen elkaar opbotsen met verrassende gevolgen. Moeder natuur lijkt de belangen van bomen, planten en dieren goed geregeld te hebben, maar het kan weleens misgaan.

 

Ik kom al jaren langs een klein watergebied. Oorspronkelijk was dat een griend waar griendhout werd gekweekt. Door het water liepen smalle zandstroken op een meter of twee van elkaar. Die stroken staken ongeveer twintig centimeter boven het water uit. Op die stroken stonden ooit zeer lage knotwilgen. De twijgen die daaruit groeiden werden gebruikt voor het vlechten van manden.

 

Aan de rand van het gebied staan heel oude populieren. Ik schat de hoogte van de toppen van die bomen op wel dertig meter. Ze staan zover uit elkaar dat de kruinen elkaar niet in de weg staan. Het zijn dezelfde bomen die even verderop aan beide zijden van een laan staan. Het was me ooit opgevallen dat de stammen van de bomen in die laan aan de onderkant omwikkeld waren met kippengaas.

 

Het heeft een tijd geduurd voordat ik snapte waarom dat gedaan was. Ik vond op internet informatie. Het was bedoeld om bevers geen kans te geven aan de stammen te knagen. Bevers vreten die stammen zo lang aan tot er maar heel weinig overblijft. Het onderste stuk van zo’n stam lijkt dan op een diabolo.

 

Bij de bomen van het watergebied zijn de stammen slechts voor een deel omwikkeld met kippengaas. Juist op het moment dat ik er een keer langs kwam hoorde ik een krakend geluid. Een bijna doorgevreten stam brak doormidden waarna de boom met geraas omviel. Gelukkig de goede richting uit.

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn boeken klik hier