GOEDE EN SLECHTE VRIENDEN

Citaat uit mijn boek ‘Langs de afgrond’ waarin Tomasz vertelt over zijn vrienden.

 

‘Er woonden veel jongens en meisjes in mijn omgeving toen ik op de middelbare school zat. Met een groot aantal had ik regelmatig contact. Als ik uitga van sociale contacten heb ik in Polen echt veel vrienden en vriendinnen gehad. Ik had nooit moeite met contact maken met leeftijdgenoten en zeker ook niet met meisjes. Ik wist dat ik welsprekend was en meisjes vonden dat leuk. Ik ben ook echt lang voor een Poolse man en dat was een groot voordeel. Om vriendschappen op te bouwen, heb ik nooit iets bijzonders gedaan. Ik heb altijd geprobeerd een goed persoon te zijn en anderen met respect te behandelen. Met veel personen klikte het heel snel en was het opbouwen van een vriendschap makkelijk.

 

Nu zie ik dat veel jongens valse vrienden waren die alleen vanwege het geld met mij omgingen en alleen met mij wilden gebruiken of drinken. Die zogenaamde vrienden had ik vooral toen ik iets ouder werd en naast alcohol ook steeds meer drugs ging gebruiken. Daarom zeg ik, in tegenstelling tot wat ik ooit dacht, dat het moeilijk is om echte vrienden te maken. Daarnaast had ik ook veel contacten met meisjes die ik relaties zou kunnen noemen, maar er waren er vanaf mijn zestiende slechts twee heel serieus. De anderen waren allemaal tijdelijk.

Mijn beste vriend in Polen was en is nog steeds Leszek, die ik al meer dan achttien jaar ken. Hij woont in Poznań. Wij vertrouwen elkaar volledig en praten over serieuze dingen als onze gevoelens, ons leven, onze doelen en de plannen voor de toekomst. Hij kent mijn hele levensverhaal. Onze gesprekken zijn heel persoonlijk. Soms beginnen ze heel simpel met een eenvoudige vraag hoe het ermee gaat. Door er bij problemen voor elkaar te zijn, is onze vriendschap gegroeid. Het geeft een heel prettig gevoel dat je altijd op iemand kunt rekenen.’

 

Voor meer verhalen klik hier

Info mijn boek klik hier