ORANJEGEKTE

 

Sommige bakkers kunnen het niet laten om met de oranjegekte mee te doen. Als dat niet bij bepaalde voetbalwedstrijden is, dan is het wel in de dagen vooraf aan Koningsdag. De etalages zijn dan oranje gekleurd met gebakjes en koeken in allerlei soorten. Dat het er smakelijk uitziet kan ik eigenlijk niet zeggen. Ik kan een roze koek nog net met smaak eten, ook al weet ik dat die kleur wordt verkregen uit een soort luis, namelijk de schildluis. Maar oranje? Nee!

 

Toch kon ik, een paar dagen voor Koningsdag, de verleiding niet weerstaan om zo’n oranje bol met slagroom te kopen. Toen ik naar de lekkernij wees en hem bestelde vroeg de verkoopster: ‘Een Bossche bol?’ Op dat moment schreeuwde alles in mij om haar tegen te spreken, want dat ging me toch echt te ver om zo’n oranje bol een Bossche bol te noemen. Wat moet Jan de Groot, die bekend staat als uitvinder van de Bossche bol met een heerlijke laag chocolade er omheen, daar nou van denken?

 

Maar de ergernis was nog niet voorbij. Ik moet eerst vertellen dat ik op de fiets was en nog tien kilometer moest gaan met die bol in mijn fietstas. Ik had het kunnen weten dat hij thuis verfomfaaid te voorschijn zou komen, ook al had de verkoopster hem keurig ingepakt. Maar ach, als je er met een vork in prikt, om een deel van de heerlijkheid naar je mond te brengen, wordt het fraaie model ook verminkt.

 

Erger dan die verminking was mijn volgende ervaring. De bakker had gemeend dat hij de oranje bol extra fleur moest geven door er een vlaggetje op te plaatsen. Het zag eruit als een eetbaar suikervlaggetje. Maar eenmaal in mijn mond begonnen mijn smaakpapillen met elkaar te vechten, want het bleek een papieren vlaggetje te zijn. Bah.

 

Voor meer verhalen klik hier