REGELS NIET VOOR NIETS

 

Sommige mensen hebben geen begrip voor bepaalde veiligheidsregels. Of ze doen alsof, omdat hen dat om een of andere reden beter uitkomt. Maar die regels zijn er niet om mensen te pesten, die zijn er om mensen te behoeden voor onraad.

 

Wat ik in Zwitserland meemaakte stoorde niet alleen mij als toekijker. Het hinderde ook een bediende die een veiligheidsregel moest handhaven. Ik zat op de boot op het prachtige meer dat Thunersee heet. Je weet wel dat Duitstalig een meer een See is en andersom. Om heerlijk van het uitzicht en een zwoel windje te genieten zat ik aan de zijkant van de boot. Tijdens het varen mag je daar overal zitten, maar tijdens het aanmeren is een gebiedje verboden. Het personeel dat voor veilig afmeren moet zorgen heeft daar alle ruimte nodig om een lasso over een meerpaal te werpen.

 

Een dame had er geen begrip voor dat daar ruimte voor nodig was. Ze vertikte het om achter een dik touw te blijven dat aan twee haken werd gehangen, even voordat de aanleg plaatsvond. Het vriendelijke verzoek van de bootsman, achter die versperring te blijven, sloeg ze in de wind. De man kon niet langer zijn overredingskracht gebruiken, omdat de boot de aanlegkade naderde. Hij besloot zijn gang te gaan en te zien wat ervan kwam.

 

De dame bleef op de foute plek staan om onverstoorbaar foto’s maken met haar mobieltje. Daar zou ze, zoals te verwachten, op een gegeven moment een duw kunnen krijgen van de lassowerper. En inderdaad gebeurde dat ook. Haar mobieltje schoot plotseling uit haar handen en plonsde in de Thunersee.

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn nieuwe boek klik hier