GEBOORTESTAD VAN TOMASZ

 

‘Ik ben geboren op 2 juni 1992 in een kleine stad in de Poolse provincie Wielkopolska. Van die eerste tijd weet ik natuurlijk niets. Mijn moeder vertelde me later wel dat ik een rustige baby was die weinig huilde en ook als kleuter was ik niet lastig. Van de jaren daarna herinner ik me dat ik altijd met veel plezier in mijn geboortestad heb gewoond. Ik ben er naar de basisschool en middelbare school gegaan en heb er geleefd, gespeeld, geravot, kwajongensstreken uitgehaald, gewerkt en veel meegemaakt.

 

De stad heeft een rijke geschiedenis. Wij hadden op de basisschool een leraar, meester Mikolaj, die graag over die geschiedenis vertelde. Hij deed dat met veel hartstocht. Met zijn harde stem had hij sowieso geen probleem om iedereen naar elk woord te laten luisteren. Voor dagdromen kreeg niemand de kans.

 

Meester Mikolaj maakte zijn geschiedenislessen boeiend door er allerlei verhalen bij te slepen. Wij konden die vertellingen natuurlijk niet op echtheid controleren. Spannend waren ze in elk geval wel. Hij vertelde uitgebreid over veldslagen en spectaculaire ontsnappingen van schurken die de stad in het verre verleden onveilig hadden gemaakt. Die boeven werden uiteindelijk toch weer opgepakt. Hun lot was om in diepe kelders levenslang opgesloten te worden met alleen water en brood. Ik weet nog dat ik honger had gekregen van dat verhaal en in de eerste pauze mijn broodtrommeltje al leeg heb gesmuld.

 

Voor info boek klik hier

Voor meer verhalen klik hier