VERKEER VAN RECHTS

 

Hij had gelijk. Dat moet ik eerlijk toegeven. Maar moet je elk gelijk als een uit te voeren recht beschouwen? Er is toch ook nog zoiets als geven en nemen. En die blik door het geopende portierraampje? Maar gelukkig was die snel weg.

 

Ik fietste door een laan met langs de kant oude beukenbomen. Aan de stammen te zien schatte ik de bomen wel tegen de honderd jaar. Je moet daar als fietser altijd goed opletten of er verkeer van rechts komt. Maar normaal remmen chauffeurs op tijd af om daarna hun recht te nemen.

 

Helaas is de rijstijl van veel jonge chauffeurs om zo hard mogelijk op een kruispunt af te rijden en pas op het laatste moment af te remmen. Als je dan als fietser net achter de stam van een boom uitkomt is het lastig om zo’n snelheidsduivel aan te zien komen.

 

Zo ook die keer dat ik een auto pas op het allerlaatste moment zag. Gelukkig trok ik aan twee remmen tegelijk, want ik heb weleens een hachelijke situatie meegemaakt waarbij ik alleen de voorrem trok. Ik ging toen bijna over de kop. Door de natte weg van de regen slipte ik wel een beetje weg maar bleef toch keurig overeind.

 

En die keer hoorde ik piepende remmen en schrok van de blik van de chauffeur. Het leek alsof hij me met wijd opengesperde ogen wilde doorboren. Maar verbazing alom, zijn blik veranderde heel plotseling. Het schaamrood verscheen binnen een paar seconden op zijn kaken. Onverwacht maakte hij een gebaar dat ik door mocht rijden. Ik vervolgde mijn weg een beetje bibberend, maar durfde toch een hand op te steken. Ik was blij dat ook snelheidsduivels soms het gezegde geven en nemen kennen.

 

Voor meer verhalen klik hier