NOTEN KRAKEN

 

Waarom hebben noten toch zo’n harde schaal? Het antwoord op die vraag zal door Moeder Natuur gegeven kunnen worden, maar die heb ik nog nooit een woord horen zeggen. En als ze dat ooit zou doen, zou ze waarschijnlijk nog niet verklappen waarom die schaal zo hard is. De natuur kent veel geheimen.

 

Voor de meeste mensen is die harde schaal geen probleem. Ooit heeft een creatieve uitvinder een apparaatje uitgevonden om de schaal te kraken. In veel keukenlades ligt zo’n ding. Als je niet al te hard knijpt, komt er een mooie noot tevoorschijn. Knijp je wel hard, dan hebben je kiezen het makkelijker om de noot te vermalen, want brokstukjes doorslikken is niet best.

 

Lastiger is het voor vogels om een noot te kraken. En die smullen zo graag van de vruchten. Ik zag laatst een kraai in de buurt van een notenboom langs de weg zitten. In zijn wijd opengesperde bek had hij een noot geklemd. Ik had de indruk dat hij smachtte naar de inhoud van die vrucht. Maar hij had uiteraard geen notenkraker ter beschikking.

 

Toen ik kraai op de fiets genaderd was, vloog hij op en was met een paar slagen al enkele meters voor me uit. Daar liet hij de noot plotseling vallen. Ik hoorde hem op de weg stuiteren. Maar helaas, nog niet gekraakt. Ik gaf een ruk aan mijn stuur om de kraai te helpen. Ik wilde over de noot heenrijden, maar misten hem net. Toen ik doorreed hoorde ik een krassend geluid van de kraai, alsof hij kwaad op me was, dat ik hem niet had kunnen helpen. Voordat ik kon terugfietsen had hij de noot alweer in zijn bek en vloog de andere kant op.

 

In de hoop dat hij daar hulp zou vinden, of dat hij kraaksucces zou hebben door de noot vanaf een grotere hoogte te laten vallen, fietste ik door.

 

Voor meer verhalen klik hier