TORENHAAN

 

Op veel kerktorens staat een torenhaan die met de wind meewaait. Een torenhaan wordt ook wel windhaan genoemd omdat hij door het meewaaien de richting van de wind aangeeft. Als je thuis geen windhaan op je tuinhuisje hebt staan en je hebt ook geen Buienradar op je computer of telefoon geïnstalleerd, om de windrichting na te gaan, is zo’n torenhaan wel makkelijk. Uiteraard moet je dan in de buurt van een toren met een haan wonen, om te zien welke kant je op moet fietsen, voor een tocht met zo min mogelijk wind van voor.

 

Maar wat ik mij laatst afvroeg was, waarom op een toren een haan staat en niet bijvoorbeeld een kip. Op internet vond ik een verklaring die verwees naar de geschiedenis van Petrus die, voordat de haan kraaide,  drie keer verloochende dat hij Jezus kende. Als die verklaring juist is kan het uiteraard geen kip zijn op een toren want kippen kunnen niet kraaien.

 

Misschien is er een andere reden. Als er een kip op de toren zou staan zouden er eieren naar beneden kunnen vallen. Die zouden dan wellicht op een vrome kerkganger terecht kunnen komen. Die kip zou overigens net als de haan van goud zijn en dan ook gouden eieren leggen. Hoe mooi zou het zijn als de fabel over de kip met de gouden eieren werkelijkheid zou worden?

 

Maar er is ook een heel andere verklaring mogelijk, waarom er geen kip op een toren staat. Om met de wind mee te waaien is oppervlak nodig en een kip heeft geen grote kam op zijn kop en heeft een staart met veel minder verenpluim dan een haan. Je zou met een kip zomaar de verkeerde kant op kunnen fietsen.

 

Voor meer verhalen klik hier