KLEURIGE HELMEN

 

Als je tegenwoordig oplet hoe oudere fietsers er uitzien, zie je dat er steeds meer ouderen een helm dragen. Een goede ontwikkeling voor fietsers op een e-bike. Het ziet er ook kleurig uit sinds helmen in allerlei tinten verkrijgbaar zijn.

 

Maar ik heb weleens het idee dat ouderen denken: als ik een helm op heb kan er niets gebeuren. Zo is het natuurlijk niet. Een helm draagt niet bij aan veiliger fietsen. Een helm dragen is alleen bedoeld, voor als er iets gebeurt. Het dragen zal dan minder hoofdletsel opleveren.

 

In een land waar fietsen heel gewoon is, zijn het toch dikwijls ouderen die dat tientallen jaren niet gedaan hebben. Eenmaal gepensioneerd, en een centje gespaard, zit de aanschaf van een e-bike er wel in. Maar de fietservaring van toen is dikwijls verdwenen.

 

Dat valt velen niet op, omdat fietsen met een e-bike veel makkelijker gaat dan op een gewone fiets, die jaren geleden in de garage of berging is gezet, en er nooit meer uit is geweest. En erger nog, het tempo van toen wordt ruimschoots overschreden met een elektrische fiets. Over welke ervaring hebben we het dan?

 

Zeg nu eens eerlijk. Wie fietste in zijn jonge jaren harder dan achttien kilopmeter per uur? En wie fiets er met een e-bike langzamer dan tweeëntwintig kilometer per uur? Het gaat zo makkelijk met een hoge ondersteuning en een hoge versnelling.

 

Helaas lopen de getallen van verongelukte fietsers erg op. Dat zijn merendeel e-bikers. De oorzaak laat zich raden.

 

Dit verhaaltje is uiteraard niet bedoeld voor degenen die de e-bike helemaal de baas zijn en de hoge snelheid wel aankunnen. Maar wie van de vijfenzestigplusser hoort daar bij?

 

Ach, ik zeur maar wat! Of toch niet?

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn nieuwe boek klik hier