VERBAZING NA ZEVEN JAAR

 

Hiep, hiep, hoera! Ik juichte voor mezelf. De reden was bijzonder, maar begon met iets eenvoudigs. Het begon namelijk met het antwoord op een quizvraag. Wat is de omtrek van de aarde? Ik had dat al geleerd op de basisschool. Het antwoord op de vraag was veertigduizend kilometer. Maar op zo’n simpel antwoord hoefde geen hiep, hiep, hoera te volgen. Die juichkreet sloeg ook op iets heel anders, dat toch met de omtrek van de aarde te maken had.

 

Maar eerst moet ik vertellen dat ik zeven jaar geleden een elektrische fiets heb gekocht. Wat dat met dit verhaal te maken heeft? Wacht maar even af.

 

Die e-bike heb ik elk jaar goed laten nakijken door de fietsenmaker. Er zitten al nieuwe banden op en er is al eens een display vervangen, omdat het ding niet goed meer werkte. Ongebruikelijk is dat ik er een nieuw tandblad op heb laten zetten, waardoor ik een extra versnelling kreeg. Dat was makkelijk voor steile hellingen tijdens mijn bergvakanties.

 

Door goed onderhoud was mijn e-bike na zeven jaar nog in prima staat. Ik was er nog steeds heel blij mee. Hij bracht me nog dagelijks waar ik zijn wilde. Helaas had hij me al wel veel zadelpijn opgeleverd.

 

Toen ik hem, na de jaarlijkse controlebeurt weer ophaalde, wees de fietsenmaker naar de kilometerteller. Hij vroeg met een verbaasde blik: ‘Weet u wel hoeveel kilometers u in die zeven jaar gefietst heeft?’ Natuurlijk wist ik dat, maar ik zei expres: ‘Nee.’ Ik wilde het uit de mond van de fietsenmaker zelf horen. Terwijl hij een grote cirkel maakte met zijn handen zei hij: ‘Evenveel als de omtrek van de aarde.’ Met een juichende stem riep ik: ‘Hiep, hiep, hoera, veertigduizend kilometer, in slechts zeven jaar tijd.’

 

Voor meer verhalen klik hier

Mijn nieuwe boek klik hier