REISGEZELSCHAP

 

Ben je wel eens met een gezelschap met de bus op reis geweest? Nee? Nou, kies dan in elk geval een goede reisorganisatie, anders kan het zwaar tegenvallen. Je mag ook hopen op een leuk gezelschap, waarmee je de reis maakt en dat is niet altijd het geval.

 

Ik zag laatst zo’n groep mensen, die net uit de bus gestrompeld waren, na een aantal uren met opgetrokken knieën in een bus zonder luxe te hebben gezeten. Ik zat op een bank uit te rusten van een pittige bergklimtocht. De busreizigers hadden eindelijk de kans om ook eens te praten met iemand die twee of meer stoelen van hen vandaan had gezeten. En dat kon je horen. Ze wilden de verhalen die ze alleen met hun buurman of buurvrouw hadden kunnen delen vertellen aan wie het maar horen wilde. Iedereen ratelde door elkaar. Een klas pubers op schoolreis was er niets bij.

 

Maar na even werd dat gekwebbel minder en begonnen enkele mannen met een zware stem te reageren op het plan dat de reisleider even tevoren door de microfoon in de bus had aangekondigd. Ze hadden toch betaald voor iets heel anders?

 

Een van die mannen was kennelijk al eens eerder in de streek geweest, waar het gezelschap een bergtocht zou maken, en wist een beter plan. Een ander viel hem enthousiast bij. De reisleider kromp bijna ineen, toen hij merkte niet op te kunnen, tegen die mannen. Hij wilde ook zeker niet toegeven dat dit pas zijn eerste reis was in deze omgeving.

 

Ook al was ik nieuwsgierig naar de afloop, had ik geen zin nog langer getuige te zijn van het gedoe. Zeker niet toen ook nog een van de dames luidruchtig begon te klagen over het slechte bed, waar ze die nacht in had geslapen. Een ander verzuchtte dat het eten ook nergens naar smaakte.

 

Toen ik opstond en wegliep hoorde ik een bibberende damesstem. “Ik vind alles best. Dit is de laatste dag. Morgen gelukkig weer naar huis.”

 

Voor meer verhalen klik hier